Verenigingen

 1. Last updated on

Belgische verenigingen

In Duitsland bestaan er enkele Belgische verenigingen. Hieronder vindt u zowel contactadressen alsook contactpersonen. Wanneer u ook als vereniging in onze lijst opgenomen wilt worden, deelt u ons dan al uw gewenste gegevens via berlin@diplobel.fed.be mee. De informatie is door de clubs zelf ter beschikking gesteld.

 • Belg'expat, de Webring van de Belgische Expats 
  Het doel van deze Webring is het linken van de Belgische Expats sites. 

  Website: www.belgexpat.net
   
 • V.I.W. - Vlamingen in de wereld vzw
  "Vlamingen in de Wereld" is een vereniging tot algemeen nut die zich ten doel stelt de contacten tussen de Vlamingen in de hele wereld te onderhouden. 

  Website: www.viw.be
   
 • U.F.B.E. - Union francophone des Belges à l’étranger asbl 
  De "Union francophone des Belges à l´étranger" werd in 1967 opgericht en ondersteunt onze landgenoten overal ter wereld. Onze vereniging helpt haar leden, wanneer ze problemen hebben of wanneer ze informatie nodig hebben, bijvoorbeeld op financieel gebied of voor de opleiding van hun kinderen. Wij geven een tijdschrift uit, het "Journal des Belges à l´Etranger", dat de leden van de vereniging over de verschillende ontwikkelingen in België en over de in het buitenland levende Belgen informeert. 
  Website: www.ufbe.be
   
 • Belgian Business Association (B.B.A.)
  Deze vereniging bestaat niet meer. De resterende leden zijn lid van de Belgisch-Duitse vereniging "Freunde des Belgischen Hauses e.V." geworden.
  Voor contactopname:  E-Mail: 
  info@fbh.koeln
  Verdere informatie over "Freunde des Belgischen Hauses e.V." zie verder onder "Belgisch-Duitse verenigingen"
   
 • Belgier in Berlin 
  www.belgierinberlin.de
  "Belgier in Berlin" is een vriendenkring die in september 1998 werd opgericht. De club heeft zich ten doel gesteld, om de in Berlijn levende Belgen met elkaar in contact te brengen, de integratie in hun gastland te vergemakkelijken, en om de langjarige "emigranten" gewoon een stukje "Heimat" aan te bieden. Bijeenkomsten: iedere laatste woensdag van de maand. Meeting point: zie www.belgierinberlin.de

  Bovendien biedt de club zijn leden andere activiteiten aan: concerten, bezoek aan musea,…

  Voorzitter: Katia Verrelst
  Bestuur: Eddy De Bundel, Nicole Houet, Pieter Smessaert, Isabelle Vandepitte, Robert Knauss

  belgierinberlin@hotmail.de
   
 • Koninklijke Kring Mars & Mercurius vzw 
  De Koninklijke Kring Mars & Mercurius, opgericht in 1926, groepeert reserveofficieren en actieve officieren van de Krijgsmacht. Naar het voorbeeld van de klassieke goden, staat Mars voor de militaire achtergrond van de leden, en symboliseert Mercurius de zin voor ondernemen en zaken doen, in lijn met de functies die ze bekleden. Ze zijn zich bewust van de waarden die ze tijdens hun vorming als officier hebben verworven, en van de verantwoordelijkheden die ze in het burgerleven dragen. 


  Voorzitter (afdeling Keulen): Jos Van Wezemael 
  Schloddedicherweg 65 - 51469 Bergisch Gladbach 
  Tel.: 02202/50451 
  Website: www.mars-mercurius.be 
 • Belgen in Lüdenscheid 
  De vereniging beoogt de bevordering en verbetering van de samenhorigheid, en biedt hulp aan bij de correspondentie met de autoriteiten in Duitsland en België. 

  Bijeenkomsten: iedere tweede donderdag in de maand om 19.00 uur in Restaurant Athen, Handweiser 5, Lüdenscheid. 


  Voorzitter: Danny Loos 
  Vicevoorzitter: Willy Kaiser 
  Penningmeester: Jos Heyns 
  Bijzitters: Paul Bosmans en Jean Driesen 
  Website: www.belgen-luedenscheid.de 
   
 • Vriendenkring van de Belgische gepensioneerde militairen in de BRD (Soest)
  Doelen: de bevordering van vriendschappelijke bijeenkomsten; de wederzijdse ondersteuning van de leden en hun gezinnen met een vaste woonplaats in de Bondsrepubliek Duitsland; de hulp aan weduwen en het opkomen voor hun rechten bij de Belgische overheidsinstellingen en civiele organisaties.
   
  Richtlijnen: de vriendenkring is onbaatzuchtig werkzaam en apolitiek. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Ieder lid gebruikt de taal van zijn of haar keuze (Nederlands, Frans of Duits). 


  Voorzitter: Daniel Loos
  Bachstrasse 13 - 58509 Lüdenscheid 
  Tel./Fax: 02351/63347 
  GSM: 0172/2765553 
  E-mail: loos-daniel@t-online.de 
 • Freundeskreis belgischer Reservisten e.V.
  De vereniging beoogt de bevordering van het vriendschaps- en samenhorigheidsgevoel van Belgen die in Bad Arolsen of in de nabije omgeving (ervan) wonen. De bestuursleden die allen op vrijwillige basis werken, helpen de leden bij correspondentie met de Belgische en Duitse overheden. 

  Voorzitter: Benjamin Bossaerts
  Vice-Voorzitter: Patrick Vanden Bosschelle
  Penningmeester en secretaris: Henk Vankerschaver 
  Bijzitters: Jacques Detré, André De Schuytter en Daniel Vanoverschelde

  Contactadres voorzitter:
  Benjamin Bossaerts
  Korbacherstr. 66 
  D-34466 Wolfhagen 

  Contactadres vice-voorzitter
  Patrick Vanden Bosschelle
  Heumarkt 1
  D-34471 Volkmarsen
  pbosschelle@googlemail.com

  Contacadres secretaris – penningmeester
  Henk Vankerschaver
  Friedrich Anton Ulrichstraße 13
  D-34454 Bad Arolsen
  h.vankerschaver@unitybox.de

  Bijeenkomsten: 
  Elke tweede woensdag van de maand om 14.30 uur in het „Schützenhaus am Königsberg“ in Bad Arolsen. 
  De drie landstalen (Nederland, Frans en Duits) worden, afhankelijk van de situatie, gesproken. 
   
 • Orde van den Prince 
  Afdeling Keulen
  Voorzitter: Rudi Liekendael
  Kaethe-Kollwitz-Str.
  10
  50259 Pulheim


  E-Mail: ovdp_afdeling_keulen@outlook.de
  GSM:  0049 1577 8243830
  www.ovdp.net

  De "Orde van den Prince" is een pluralistisch en apolitiek genootschap van zowat 3000 leden, die zich op grond van hun persoonlijk engagement inzetten voor de behartiging van de belangen en de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur. Daarom hechten de leden grote waarde aan de goede betrekkingen en nauwe samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. De orde van den Prince is een besloten vereniging en neemt naar buiten geen standpunten in.

  De afdeling Keulen telt momenteel 13 leden. Informatie en het jaarprogramma kunt u verkrijgen op bovengenoemd e-mailadres of telefoonnummer.

 

Belgisch-Duitse verenigingen

In deze verenigingen gebruikt gewoonlijk iedereen de taal van zijn of haar keuze. De informatie is door de clubs ter beschikking gesteld.

 • Duits-Belgische Vriendenkring Andernach - Ekeren 1979 
  (Deutsch-Belgischer Freundeskreis Andernach - Ekeren 1979) 


  Deze Vriendenkring is gevormd om de vriendschappelijke contacten tussen Andernach en Ekeren te onderhouden en bestaat sinds 1979. De vereniging heeft inmiddels meer dan 60 leden. Aan de andere zijde is er de Vriendenkring in Ekeren bij Antwerpen. De leden ontmoeten elkaar ten minste één keer per maand om elkaar te informeren en om evenementen te plannen. Ongeveer 5 tot 7 evenementen worden er jaarlijks samen met de Vriendenkring Ekeren (in Andernach of in Ekeren) georganiseerd. 

  Voorzitter: Richard Welter 
  56626 Andernach 
  Tel.: 02632/957976 
  Richard_Welter@web.de 
 • Deutsch-Belgisch-Luxemburgische Gesellschaft e.V. (Köln)
  Genootschap ter bevordering van de vriendschappelijke, culturele en sociale betrekkingen tussen Duitsland, België en Luxemburg (opgericht in 1962). 


  President: Dr. Werner Kaufmann-Bühler 
  c/o Haus der Kölner Bank 
  Hohenzollernring 31-35 
  Postfach 102151 
  50672 Köln 
  Tel.: 0221/254748 
  Fax: 0221/2003 8380  
   
 • Deutsch-Französisch-Belgische Gesellschaft Köln e.V.
  Het genootschap is in 1949 opgericht en heeft ca. 100 leden. 
  Doel van de vereniging: de bevordering van de vriendschappelijke contacten met België en Frankrijk, in het bijzonder met de Keulse partnersteden Luik en Lille door gewoonlijk Franstalige lezingen, taalbijeenkomsten, reizen en andere culturele manifestaties. 


  Informatie over de activiteiten van de vereniging vindt u hier: www.societe-amicale.de

  Voorzitster: Uta Karst 
  Raumbouxstrasse 85 
  50737 Köln 
   
 • Freunde des Belgischen Hauses e.V.

  Dieser deutsch-belgische Verein ist ein eingetragener, gemeinnütziger Verein mit dem Ziel, die künstlerischen, kulturellen und wissenschaftlichen Beziehungen zwischen Deutschland und Belgien sowie die europäische und internationale Verständigung zu fördern.

  Der Verein setzt sich ein, „Das Belgische Haus“ als lebendigen Treffpunkt für internationales Networking und als Kultur-und Begegnungsstätte im Herzen von Köln zu erhalten.

  Der Verein widmet sich dem kulturellen Dialog und dem internationalen Austausch. Das Programm, das beispielsweise Lesungen, Konzerte, Diskussionen und andere Veranstaltungen umfasst, ist auf der Website www.fbh.koeln/events zu finden.

  Über diese Webseite und über ihre Facebookseite  www.facebook.com/belgisches.haus hält der Verein seine Mitglieder und Interessenten über Themen, die seinen Vereinszielen nahe liegen, auf dem Laufenden.

  Freunde des Belgischen Hauses e.V.
  Cäcilienstraße 46
  50667 Köln
  Vertreten durch:
  Veerle Waeterloos (Vorsitzende)
  Monika Hermans-Krüger(Zweiter Vorsitzender)
  Micha Guttmann (Schatzmeister)

  Kontakt:
  Telefon: +491786901698
  E-Mail: info@fbh.koeln
 • Komitee Sankt Gertrud Wattenscheid e.V.
  www.toursaintegertrude.be  
  www.komitee-sankt-gertrud.de


  De vereniging werd opgericht in november 2007 en heeft als doel de vriendschappelijke contacten tussen Nijvel en Wattenscheid te onderhouden en verder te ontwikkelen. 

  Ontstaan zijn deze contacten naar aanleiding van de regelmatige deelname van bedevaarders uit Wattenscheid aan de jaarlijkse "Tour Sainte Gertrude" in Nijvel. 

  Daaruit ontwikkelden zich verdere contacten die ontmoetingen zowel in Nijvel als in Wattenscheid tot gevolg hadden. De vereniging beoogt natuurlijk ook de verdere deelname uit Wattenscheid en omgeving aan de bedevaart in Nijvel. Bovendien hechten ze er belang aan om de leden uitleg te geven over de betekenis van de heilige Gertrude die in de 7de eeuw abdis van het klooster in Nijvel was als een Europese heilige. Meer informatie over het comité en de “Tour Sainte Gertrude” vindt u op de websites van het comité uit Wattenscheid en het vriendencomité uit Nijvel (zie hoger). 

  Voorzitter: Jean-Claude Hauser 
  Gertrudenhof 1 
  44866 Wattenscheid 
  Handy: 0171/4721488